Předvánoční výlet do Berlína
Vojtěch Matyáš Novák

Většina osmé a deváté třídy jela sedmnáctého prosince na jednu noc do Berlína.

Sešli jsme se brzy ráno na autobusovém nástupišti na Florenci. Většina lidí až na pár opozdilců tam byla brzy. Několikahodinovou cestu autobusem jsme si zpříjemňovali sledováním filmů na obrazovkách v autobuse, hudbou, nebo konverzací se spolusedícími. Autobus cestou stavěl i v Drážďanech. 

Po příjezdu jsme šli do budovy nádraží, kde jsme vyslechli referát o Berlíně. Potom jsme se po překonání menších problémů s nákupem jízdenek do vlaku vydali do Pergamonského muzea, o němž jsme si později vyslechli další referát, podívat se na Ištařinu bránu a jiné artefakty.

Dále jsme se šli podívat na vánoční trhy, kde jsme měli dlouhý rozchod na jídlo a nakupování. Velká část lidí zamířila i do nedalekého obchodního domu podívat se na německé oblečení a případně si koupit nějaký suvenýr. Na vánočních trzích byla všude spousta jídla, různých vůní, světel a všemožných výrobků od tašek až po šperky a jiné ozdoby. Po rozchodu jsme vlakem jeli směrem k hostelu.

Cestou ve vlaku nás překvapil pár houslistů, kteří se rozhodli tam vystupovat. Část skupiny zamířila do nedalekého obchodu koupit si na pokoj nějaké občerstvení. V hostelu byla Wi-Fi, takže jsme se na zbytek večera bez problémů zabavili.

Druhý den ráno jsme se nasnídali buď jídla z domova a toho, co jsme si koupili, nebo toho, co se dalo objednat přímo v hostelu. Všichni jsme se sešli do jednoho pokoje a vyslechli pár dalších referátů.

Šli jsme se kouknout k Budově Říšského sněmu, kde jsem přednesl referát já, a připojil se k nám pan učitel Plašil. Dovnitř jsme se bohužel kvůli dlouhé čekací době nedostali. Pokračovali jsme k Braniborské bráně. Udělali jsme si skupinové foto a přednesl jsem svůj druhý referát. Došli jsme k památníku holokaustu, kterým jsme po přednesení dalšího referátu prošli a pokračovali k místu, kde dříve byl bunkr Adolfa Hitlera. Po příchodu do Sony Center nás čekal další rozchod do okolních obchodů a obchodního centra. Poblíž byl k vidění nejstarší semafor v Berlíně.

Viděli jsme zbytky Berlínské zdi a Checkpoint Charlie. Okolo byla spousta stánků s „pravými socialistickými suvenýry“. Bohužel jsme se nedostali na Alexanderplatz, ale pohled na berlínskou televizní věž nás provázel po celou dobu návštěvy.

Nakonec jsme znovu došli na nádraží, kde jsme si opět koupili nějaké občerstvení a nasedli do zpožděného autobusu směrem domů.

  • Recenze
Skupina
 
 
Vyhledávání článků