Kytice - divadelní představení
Vojtěch Matyáš Novák

Během školního roku jsme byli na několika divadelních představeních.

    Jedno z nich byla i Kytice v Národním divadle.

Čekal jsem, že to bude nuda, ale nakonec jsem si to užil. Některé věci jsem z těch příběhů nepochopil, ale naštěstí s námi byl odborník na literaturu pan Plašil a ten vše vysvětlil. Celé představení mělo zhruba dvě hodiny s přestávkou uprostřed. Nebyly tam všechny příběhy z Kytice, jen několik. A tak jsem se rozhodl těchto pár příběhů shrnout.

Holoubek

Holoubek je o ženě, která otrávila svého manžela. Na hřbitově, kde oplakávala jeho smrt, potká mladého muže. Ten jí nabídne, ať se vezmou. Do měsíce je veselá svatba. Postupem času na hrobě jejího zesnulého manžela vyrostl dub. Na něm sedával holoubek a pokaždé, když tam žena přišla, smutně vrkal. Ženě to připomínalo její vinu, až to jednoho dne nemohla vydržet a utopila se v potoce. Svatební košile Svatební košile je o mladé dívce, jejíž milý je už mnoho let v cizině a stále se nevrací. Je věřící a proto v modlitbách žádá pannu Marii aby raději zkrátila její život, než aby ji nechala žít samotnou. To je ale z křesťanského hlediska rouhání a tak za ní jednou v noci její milý skutečně přijde. Láká ji ven, že si ji vezme za ženu. A tak spolu vyráží na cestu. Dívka si s sebou vezme růženec, křížek na krk a modlitební knihy. Cestou si postupně milý všech těchto věcí a přinutí ji je zahodit, že je prý zpomalují. Nakonec dorazí na hřbitov a dívka zjistí, že její milý je živoucí mrtvola. Dívka se mu snaží utéct a schová se v márnici. Tam potká další mrtvolu, kterou se milý snaží přemluvit, aby otevřela dveře. Dívku zachrání modlitby. Rozední se a obě mrtvoly zase usínají.

Dceřina kletba 

Dcera stařeny truchlí potom, co zabila své dítě. Rozhodne se oběsit se a těsně před smrtí prokleje stařenu za to, že ji vychovala příliš volně.

Vodník

Dívka jde prát prádlo k rybníku. Nedaleko si vodník šije svatební oblečení a jakmile dívka namočí první kus prádla, stáhne ji pod hladinu. Přinutí ji stát se jeho ženou. Je velmi nešťastná a jediná radost je pro ni její a vodníkovo dítě. Začne se jí stýskat po matce. Přemluví vodníka, ať jí dovolí navštívit matku. Vodník na návrh nakonec přistoupí, ale dítě si nechá jako záruku, že se vrátí. Když dívka přijde za matkou, na vodníka i na dítě zapomene. Vodník přijde k jejich domu a snaží se vylákat dívku ven pomocí plačícího dítěte. Dívka chce jít dítě utěšit, ale matka jí to nedovolí a řekne vodníkovi, ať jim dítě přinese. Ten přinese pouze jeho zkrvavené ostatky.

Polednice

Matka vaří oběd pro svého muže, ale její dítě neustále zlobí. Hrozí mu, že zavolá Polednici, ale nezabírá to. Nevydrží to a Polednici skutečně zavolá. Ta přijde, ale matka jí dítě nechce dát a pevně ho drží. Polednice stále neodchází a matka upadá do mdlob. Když se vrátí otec, stěží vzkřísí matku, ale dítě je udušené tím, jak ho matka pevně držela.

Zlatý kolovrat

Král potká dívku a chce si ji vzít. Řekne proto její nevlastní matce, aby ji přivedla na hrad. Ta ji ale zabije, useká ruce a nohy a vyloupne oči. Králi dá za ženu svou vlastní dceru, která je té nevlastní velmi podobná. Stařec najde v lese tělo bez končetin a očí. Všechny tyto části na trhu vymění za části zlatého kolovratu a dívku sestaví dohromady a oživí. Král chce vidět svou ženu, jak přede. Zlatý kolovrat, na kterém přede však svým vrčením vyzradí, že nevlastní dceru zabili a vyměnili za vlastní. Král dá matku i vlastní dceru zabít a hodit vlkům. Najde tu správnou dceru a vezme si ji.

  • Recenze
Skupina
 
 
Vyhledávání článků